Hur Nosebleed Studio fungerar

Nosebleed Studio är en förening med medlemmar. Målet med föreningen är att medlemmarna ska få en inkomst på sitt mangaskapande. Därför har vi vissa kriterier för att man ska kunna bli medlem.

Vanligen ger vi bara ut våra medlemmars verk. För att bli medlem måste man:
1. Ha en snygg stil och kunna skapa serier, samt ha idéer om vad man vill berätta.
2. Vara en trevlig person och en teamplayer.

Om dessa två stämmer, så sätter vi igång en testmedlems-process, lite som en praktik på ungefär ett år där man får vara med på möten och assistera i olika projekt, för att lära sig hur studion fungerar. Det är inte jättemycket arbete, och helt utefter hur mycket man vill och orkar.

Efter ett år, om man är sugen på att bli medlem och vi andra tycker att man passar bra i studion, så betalar man in medlemsinsatsen på 1000 kr och blir medlem. Dessa pengar är för att man då blir delägare i företaget, och därmed får rätt till vinstutdelning i form av lön och arvode. Dagen då man lämnar studion får man ut sina pengar igen (i form av sin andel av studions tillgångar).

I studion sköter vi allt arbete på distans, då vi är spridda över landet. Möten håller vi via Skype och kontakt via en privat Discord-server.

Vi har två medlemsformer: Aktiv eller Passiv.
Är man aktiv medlem förväntas man arbeta med några av studions arbetsuppgifter, som  är:

  • Produktion av böcker (sätta ihop filerna i InDesign, kontakt med tryckeri, kontakt med lager och distributör)
  • Marknadsföring (sociala medier, livestreams, skicka ut recensions-exemplar, annonsering, hemsidan)
  • Administration (ekonomi, stipendieansökningar, kontaktmail, agentarbete och köpa/sälja boklicenser)
  • Redaktion (styra upp bokprojekt, redaktörsarbete, posta serier i vår app)
  • Evenemang (åka på mässor och sälja våra böcker, hålla scenframträdanden om våra böcker)

Man får själv välja vilket eller vilka områden man vill arbeta med och väljer själv vilka arbetsuppgifter man vill ha. En aktiv medlem arbetar mellan 4-8 h i veckan med studion. Lön betalas i slutet av året efter att vinsten räknats ut. Just nu är den rätt liten men vårt mål är att öka den för varje år genom att göra fler böcker och ge ut mer serier. Ju mer vi gör, desto mer betalt får vi.

Som passiv medlem behöver man inte arbeta med dessa saker, men man har heller inte rätt till lön, utan bara rätt till arvode för de böcker man är med i. Som passiv medlem har man heller inte rätt till reseersättning till mässor eller rätt att vara med i antologierna som studion gör, så vida inte styrelsen bestämmer att man får vara med. Passiv medlem är alltså utan ansvar men också just passiv. Man kan bli passiv medlem och sen aktiv senare och vice versa.


Medlemsansökan

Om du vill ansöka om att bli medlem i Nosebleed Studio behöver vi se följande från dig via mail:
1. Färdiga seriesidor i mangastil, helst en hel färdig serie på minst 10 sidor. Skicka inte serien i mailet utan bara en länk.
2. Ett brev om dig: Vem är du? Vad vill du skapa för serier/annat? Vad vill du jobba med i studion?

Du behöver vara över 18 år och bo i Sverige samt kunna svenska för att kunna ansöka om medlemsskap. Om vi gillar det vi ser och läser i din ansökan så bokar vi in ett digitalt möte.

Det som är bra med att bli medlem är att man inte bara får sina mangaböcker utgivna av Nosebleed Studio, utan även får vara med i våra andra kul projekt, så som våra “Lär dig teckna manga”-böcker, våra antologier, våra samarbetsprojekt och att vi säljer in ens serier till andra språk. Men då behöver man som sagt vilja jobba med förlaget och lägga sin tid på annat än att rita. Det finns dock ingen krav på att man måste jobba ett visst antal timmar, man får lön utefter så mycket som du jobbar.

Vi hoppas du vill bli en framtida medlem i Nosebleed Studio och bygga framtidens mangamarknad i Sverige med oss!