Pressmeddelande 2021-04-28     |     Pressmaterial (klicka för att ladda ner)     |     Skicka mail för kontaktuppgifter till vinnarna

Vinnare i svensk mangatävling vill inspirera andra

Tre glada vinnare tog i helgen emot pris och diplom i den svenska serietävlingen med mangatema som arrangerades av förlaget Nosebleed Studio.

Sandra Wering, Viktor Engholm och Jessica B är alla tre skickliga tecknare som nu belönats med 6000 kr var samt en egen redaktör för att kunna starta sina serietecknarkarriärer. Nu går det även att läsa alla tre serierna gratis i den nya appen Nosebleed Manga.

Lily W.E.

– Att vinna Nosebleeds stora mangatävling kändes som ett stort steg mot min dröm att bli mangatecknare. Jag har så mycket som jag vill berätta och få ned på papper och jag hoppas även att jag kan inspirera andra på vägen som också vill skapa sina egna serier, berättar Lily W.E.. Hon bor i Solna och tycker även om att cosplaya.

Lilys vinnande serie heter Tur i oturen och handlar om en liten svart katt som gör livet surt för en häxa.

– Det roligaste med att göra min serie var nog att skissa interaktionerna mellan häxan och katten. Serien har en del seriösa toner men jag ville även få in lite komedi för att bryta av detta.

Viktor Engholm

Viktor Engholm som bor i Malmö och har studerat på den välkända Serieskolan på Kvarnby Folkhögskola. Hans serie Immortal Guardian: AEGIS är en actionfylld serienovell med inspiration från japanska mecha-serier med jättelika robotar.

– Jag har aldrig vunnit någonting med mina serier, så att få vinna och få den sortens bekräftelse är väldigt motiverande för att göra mer! Tävlingen hjälpte både med inspiration och fokus, men jag hoppas nästa projekt kan bli av utan en tävling att jobba till, säger Viktor.

Jessica B

Pirater var det som inspirerade Stockholmsboende Jessica B till att göra sin komiska serie Ett äventyr, om Anne som av misstag vaknar upp ombord på ett piratfartyg. Jessica har även studerat manga på distanskursen Mangaskolan som Nosebleed Studio höll tillsammans med Kvarnby Folkhögskola under hösten 2018.

– För mig betydde vinsten början på en karriär som jag länge har velat ha, men inte har vågat ge mig in på. Jag hoppas på att få kunna fortsätta skapa i framtiden.

Alla tre serierna går att läsa gratis i den nya appen Nosebleed Manga, som är den första mangaläsarappen på svenska.

– Digitalt läsande av serier börjar bli vanligare och vanligare, och vi ville ha en egen app där vi kunde erbjuda plats åt nya talanger. Med stöd av Region Skåne kunde vi under 2020 utveckla klart appen och släppa den, berättar förläggaren Natalia Batista på Nosebleed Studio.

Nosebleed Studio har publicerat manga sedan 2011 och flera av deras titlar har även givits ut utomlands, såsom Penguin Rumble, Mjau! och Sword Princess Amaltea som finns på italienska, engelska och tyska. Förlaget planerar hålla fler mangatävlingar i framtiden för att ge aspirerande tecknare en chans att starta sina seriekarriärer.