Pressmeddelande 2023-01-24     |     Pressmaterial (klicka för att ladda ner)     |     Skicka mail för kontaktuppgifter till vinnarna

Vinnarna utsedda i Sveriges främsta mangatävling

Två talangfulla vinnare har utsetts i den svenska serietävlingen med mangatema som arrangerades av förlaget Nosebleed Studio. Nästa steg är vägen mot utgivning.

Martin Brüsin och Aurimas Majaras belönas med 6000 kr var samt en egen redaktör för att kunna starta sina serietecknarkarriärer. Nu går det även att läsa edras serier gratis i den nya appen Nosebleed Manga.

Martin Brüsin

– Jag har ritat manga i över 10 år och varit intresserad av det längre än så, och det känns som min framtida dröm manga karriär riktigt har tagit fart nu på riktigt! säger Martin Brüsin, självlärd mangatecknare från Kalmar. Martin är utbildad biolog och jobbar med att leta efter fladdermöss om sommarnätterna.

Martins vinnande serie heter En yokai till inneboende och handlar om ett japanskt folktroväsen, en räv-ande, som våldgästar en människas hem.

– Jag skapade denna serie för att jag ville prova på något nytt från min drakmanga The Legedary Annu’rin. Jag skickade in den till Nosebleed Studios Stora Mangatävling för att se hur den skulle läggas mot konkurrenterna, men jag hade ingen tanke på att den skulle vinna.

Aurimas Majaras

Aurimas Majaras bor i Ängelholm och har studerat Serieteckning och viuellt berättande på Malmö Universitet. Hans serie Åskådaren är berör mobbing och att stå vid sidan av och inte agera när man borde.

– Att delta i mangatävlingen såg jag som en utmaning för mig själv att våga visa upp mitt arbete för andra etablerade serietecknare och se om jag har det som krävs för att uppfylla min dröm att bli en mangatecknare. Vinsten gav mig självförtroendet att lita på min förmåga att skapa tecknade serier och jag ser fram emot dagen då mina serier publiceras av förlag för både svenska och utländska läsare, säger Aurimas.

Båda serierna går att läsa gratis i appen Nosebleed Manga, förlagets egen app med serier på svenska.

– Vi är glada att årligen kunna hjälpa nya tecknare till en karriär som mangatecknare. Våra tidigare vinnare Viktor Engholm och Jessica B är redan igång med längre serier som vi hoppas kunna släppa om något år, berättar förläggaren Linn Olsson på Nosebleed Studio.

Nosebleed Studio har publicerat manga sedan 2011 och flera av deras titlar har även givits ut utomlands, såsom Penguin Rumble, Mjau! och Sword Princess Amaltea som finns på italienska, engelska och tyska. Förlaget håller årligen i denna mangatävling för att ge aspirerande tecknare en chans att starta sina seriekarriärer.